Jakie opakowania kartonowe sprawdzają się w przemyśle spożywczym?

Pakowanie artykułów to bardzo ważny moment, od którego może zależeć sposób i forma transportu, a w efekcie i jakość produktów. Biorąc pod uwagę przemysł spożywczy, warto wybierać pudełka i opakowania, które będą nie tylko praktyczne, ale również bezpieczne w kontakcie z żywnością i funkcjonalne. Jak w tej kategorii wypada karton? Co się z niego produkuje i co wykorzystuje branża spożywcza?

Opakowania z kartonu – dlaczego warto wybrać takie rozwiązanie?

Kartonowe opakowania są stosowane w wielu branżach od wielu lat jako te, które są o wiele bardziej ekologiczne niż folie i tworzywa sztuczne. Można je poddać recyklingowi. Są też bardzo praktyczne, gdyż można w nich umieścić elementy pomagające zabezpieczyć pojedyncze produkty: kratownice, owijki, narożniki, przekładki, wkłady, które utrudnią przemieszczanie się mniejszych elementów i wzmacniają strukturę samego opakowania.

Pudła z kartonu są również lżejsze, co wpływa na całkowitą wagę przesyłki. Chronią też zawartość przed światłem, dzięki czemu delikatne produkty żywnościowe nie tracą swojej wartości, smaku i zapachu. Takie pudełka mogą również pomóc w budowaniu wizerunku firmy, gdyż można nich nadrukować jej logo i dane adresowe. Są też idealnym pomysłem na pakowanie prezentów wręczanych pracownikom.

Zastosowanie opakowań kartonowych w przemyśle spożywczym

Do wysyłki lub przechowywania produktów spożywczych przydadzą się tradycyjne pudełka kartonowe z klapą, do których łatwo włożyć zawartość bez obawy, że ulegnie ona zgnieceniu czy innym uszkodzeniom. Pudełka z okienkiem to opcja na słodycze: cukierki, ciastka czy ciasta, gdzie łatwiej zobaczyć gotowy produkt.

Przenoszenia szklanych artykułów takich, jak butelki wymaga transporterów, które są mocniejsze i przystosowane do przechowywania kilku sztuk produktów np. opakowania na piwo lub słoiki. Z kolei tekturowe pudełka na wino, szczególnie te z kolorowym nadrukiem, są idealnym sposobem na opakowanie prezentu, który wymaga bezpiecznego przewiezienia do osoby obdarowywanej.