Jakie opakowania sprawdzają się w gastronomii?

Do niedawna jednorazowe opakowania wykorzystywane były głównie przez bary i restauracje oferujące dania na wynos. Dzisiaj z każdego miejsca serwującego jedzenie można wynieść niezjedzony posiłek, umieszczony w specjalnym opakowaniu, które zachowuje walory smakowe potrawy i nie wpływa na jakość potraw. Jakie opakowania najlepiej sprawdzają się w  gastronomii?

Opakowania do kontaktu z żywnością

Decydując się na zakup opakowań do gastronomii, należy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Materiały do ich produkcji oraz produkt ostateczny muszą spełniać wszystkie obowiązujące przepisy i normy. Opakowania wykorzystywane do transportu i przechowywania żywności nie mogą mieć negatywnego wpływu na zdrowie człowieka oraz pogarszać smaku i aromatu produktów. Ze względu na ilość odpadów, które trafiają do środowiska, warto zainwestować w opakowania ekologiczne, które łatwo ulegają biodegradacji. Zużyte opakowania wystarczy wyrzucić do odpowiednich kontenerów – segregacja przyczynia się do zmniejszenia zanieczyszczeń środowiska.

Jakie opakowania sprawdzają się w kuchni?

Najlepsze opakowania do gastronomii są lekkie, a ich kształt jest starannie przemyślany i dopasowany do zawartości. Dzięki temu zapewniają daniom bezpieczny transport oraz skutecznie zabezpieczają jedzenie przed uszkodzeniem, utratą ciepła i zaparzeniem. Opakowania można włożyć jedno w drugie, co pozwala na zaoszczędzenie sporo miejsca. Jeśli pojemniki są zużyte, można je łatwo zgnieść. Ważna jest także jakość materiału, z którego wykonane są opakowania. Mocny, trwały karton zabezpiecza jedzenie i skutecznie zatrzymuje tłuszcz. Jednocześnie możliwy jest recykling produktu, co sprawia, że opakowania jednorazowe zaliczane są do produktów ekologicznych. Opakowanie może być wykorzystane jedynie raz – nie należy go myć, co także ma wpływ na ochronę środowiska naturalnego.