
Tekturowe opakowania są obecne w naszym codziennym życiu. Rzadko jednak zastanawiamy się nad ich właściwościami i procesem tworzenia. Co warto więc wiedzieć o tekturze warstwowej? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym wyróżnia się tektura warstwowa?
Tektura to uniwersalny materiał, który służy do produkcji lekkich i trwałych eko opakowań. W większości przypadków składa się z kilku warstw, dzięki którym zwiększa się jej grubość, ale także wytrzymałość. Tektura bazuje na minimalnie dwóch warstwach.
Szczególnym rodzajem tektury warstwowej jest tektura falista, która składa się z ułożonych naprzemiennie warstw płaskich i falowanych. Uważa się, że wytrzymałą propozycją jest dopiero tektura pięciowarstwowa złożona z trzech warstw płaskich oraz z dwóch warstw pofalowanych.
Należy pamiętać, że im więcej warstw tym większa twardość i sztywność tektury. Jednocześnie jednak większa ilość warstw oznacza wyższą wytrzymałość i odporność na szkodliwe czynniki zewnętrzne.
Jak wybrać właściwą tekturę warstwową?
Wybierając tekturę warstwową, warto ustalić, jakie są nasze potrzeby. Jakie przedmioty będą pakowane? Jak duża powinna być trwałość tektury? Jakie szkodliwe czynniki będą oddziaływać na jej powierzchnię?
Aby wybrać tekturę o odpowiedniej ilości warstw, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników.
Oto one:
- gramatura, czyli masa arkusza o powierzchni równej 1 m², ma wpływ na trwałość,
- odporność na zgniatanie krawędziowe (ECT), czyli wytrzymałość tektury przy nacisku na krawędź,
- odporność na zgniatanie płaskie (FCT) – test przeprowadzany jedynie dla tektury 2-warstwowej i 3-warstwowej,
- a także wytrzymałość na przepuklenie, odporność na przebicie (PET), absorbcja wody wg metody COBB, sztywność zginania tektury, wilgotność, wygięcie tektury (płaskość leżenia).